Onstaan van het boek

Vanaf het eerste moment dat het idee ontstond om een boek te schrijven wat zou bestaan uit Helende Reisverslagen van mensen waarmee ik gewerkt heb, wist ik dat dit de bedoeling was. ‘Iets’ in mij wist dat dit me te doen stond.

Wat me in eerste instantie tegenhield om dit in daden om te zetten, was de kleine criticus op mijn schouder.

Regelmatig als het idee weer in mijn gedachten kwam, fluisterde hij me van alles in mijn oor; van ‘ Kan je dat wel?’  tot ‘ Waar ga je de tijd vandaan halen?’  tot ‘ Zou er wel een uitgever met interesse hiervoor te vinden zijn?’

Toch was de stem van mijn hart vele malen groter en sterker en op een dag -najaar 2008-  besloot ik gewoon contact op te nemen met de uitgever van Brandon Bays’  boeken in Nederland www.uitgeverijforum.nl. Ik kreeg een medewerkster aan de lijn die me adviseerde een email te sturen met mijn idee, en gaf me de naam van diegene binnen de uitgeverij aan wie ik dit moest richten. Dit heb ik meteen gedaan, het voelde als het juiste moment. Recht uit mijn hart stroomden de woorden vanzelf op de mail, en voor ik het wist drukte ik op de verzendknop.

Nog geen twee uur later had ik al bericht. De uitgever was meteen enthousiast! Terwijl de gebruikelijke procedure, wat ik later van de uitgever hoorde, zelden op deze manier gaat!  Dan kom je op de stapel van vele andere boekvoorstellen te liggen, en met geluk krijg je na drie maanden bericht of er überhaupt interesse is. Het is maar  2 % van de honderden boekvoorstellen wat daadwerkelijk als boek uitgegeven wordt! Hij vertelde me later in een persoonlijk gesprek dat hij niet precies wist Waarom hij zo snel gereageerd had, maar zijn gevoel was meteen dat dit een geweldig boek zou kunnen worden. Ik kreeg de uitnodiging om binnen drie weken mijn eerste hoofdstukken aan te leveren. Ik sprong een gat in de lucht van blijdschap!

Nu ben ik altijd zeer uitgebreid met het schrijven van Reisverslagen van de mensen waarmee ik werk. Iedereen die een helende Reis bij me ondergaat, krijgt zijn proces uitgebreid handgeschreven nagestuurd. Dit schrijven gaat automatisch tijdens de Reis, mijn hand doet vanzelf het werk. Het geeft de mensen een mooie afronding van hun proces, waarbij naar ik hoor soms nog tranen vloeien tijdens het lezen hiervan- die voor het laatste stukje loslaten zorgen van hun proces, of er vloeien tranen van ontroering door al het moois wat er met ze gebeurd is.

Ondertussen had ik 2 mappen vol met kopieën van Reisverslagen liggen, tientallen processen van mensen waarmee ik gewerkt had, lagen klaar om geselecteerd te worden.

Op het moment dat ik de uitnodiging van de uitgever kreeg mijn eerste hoofdstukken aan te leveren, wist ik dat het ontstaan van het boek snel zou gaan. Het was steeds alsof ik alles van te voren al wist. De tijd was rijp, het balletje was gaan rollen.

Alle Reisverslagen die ik had liggen heb ik 1 voor 1 in de hand genomen, en intuïtief maakte ik keuzes voor welke in het boek geplaatst konden worden.

Ik denk overigens niet dat ‘IK’ hierin de juiste benaming is, maar dat ‘GRACE’  (het Alomvattende) door me heen heeft gewerkt. Grace zorgde ervoor dat er een twintigtal hoofdstukken geselecteerd werden, van kinderen tot ouderen, van mannen tot vrouwen, allen met hele verschillende problematiek. Zo zou er voor iedere lezer op zijn minst 1 herkenbaar proces tussen zitten, waardoor ze aangeraakt kunnen worden. Want dat is mijn grootste doel, om mensen aan te raken, iets in beweging te zetten, zodat ze mogelijkheden aangereikt krijgen en ervoor kunnen kiezen de weg naar zichzelf op te gaan, en in vrijheid te leven.

Alle mensen die ik geselecteerd had ben ik gaan bellen om ze persoonlijk toestemming te vragen hun proces vrij te geven. En allen gaven me meteen toestemming!! Sommigen kozen ervoor met hun eigen naam erin te gaan, sommigen met fictieve naam.

Ik besloot ook mijn eigen levensverhaal in het boek te zetten, om mezelf bloot te geven aan de lezer, als auteur van dit boek. Ook deed ik dit om de methodiek van de helende Reis, die ik verwerkt heb in mijn verhaal, helderder en begrijpelijker te maken.

Het grote geluk wat ik heb is, dat ik ten eerste een geweldige man heb die me hier vanaf het begin in gesteund heeft, en ten tweede dat ik naast journeytherapeut ook part time stewardess ben, waardoor ik regelmatig een aantal dagen in hotels in het buitenland verblijf. Hierdoor had ik alle rust om te schrijven en het grootste deel van het boek is dan ook in het buitenland ontstaan! De Reisverslagen die ik had, moesten hier en daar aangevuld worden om het voor de lezer duidelijk en begrijpelijk te maken. Natuurlijk vonden er vele telefoongesprekken plaats met alle hoofdpersonen uit de Reizen voor deze aanvullende informatie, en ook was belangrijk te beschrijven hoe het NU met ze ging. Dit contact was heel fijn en zorgde voor sommigen zelfs voor een nieuw proces, wat ging over hun verhaal naar buiten te brengen en hier werkelijk voor te gaan staan.

Nadat ik mijn eigen verhaal en de eerste 3 hoofdstukken naar de uitgeverij had gestuurd, kreeg ik vrijwel meteen een contract aangeboden. Ik kreeg een deadline van 3 maanden, want ze wilden het boek juli 2009 in de winkel hebben. Ik besloot een tijdelijke klantenstop voor deze periode te doen, om me helemaal te richten op mijn boek. David draaide in deze maanden in zijn eentje onze drukke praktijk, wat hij geweldig deed.

Ik nam contact op met the Journey, de organsiatie van Brandon Bays, en kreeg meteen al hun medewerking. Het was hun grote wens dat er ooit zo’n boek zou komen, en dat stond nu te gebeuren. Ik vroeg Arnold Timmerman – hij begeleidt Journey Intensive weekenden in Nederland – mijn inleiding nauwkeurig te lezen voor feedback, en hij schreef een prachtig Voorwoord wat terug te lezen is in mijn boek. Ik vroeg Brandon om een persoonlijke boodschap voor mijn boek te schrijven, waarop ze me liefdevolle, zegenende woorden toestuurde, welke terug te vinden zijn op de omslag van mijn boek.

Als ik op deze periode terugkijk, lijkt het wel een film waarin de ene na de andere scene vlekkeloos en moeiteloos in elkaar overvloeit. Ik realiseer me dat ik in deze periode alle hulp heb gehad van mijn Gids, en van Grace; ‘het grote geheel.’ Vaak ontstonden er zinnen waarvan ik niet wist waar ik ze vandaan haalde, en ik hoefde het ook niet te weten. Vol vertrouwen gaf ik me er volledig aan over.

Omdat ik zelf graag creatief bezig ben, schilderijen en kaarten maak, wilde ik graag ook een creatief tintje aan mijn boek geven.

Op een dag kwam Jessica, een jonge vrouw die bij ons meerdere helende Reizen heeft ondergaan, met een prachtige tekening die ze graag aan ons wilde laten zien. Dit was een tekening van haar engel die ze meerdere malen tijdens haar Reizen gezien had, en nu op papier had gezet. Deze tekening straalde zoveel gevoel uit, en raakte me zo, dat ik ineens het idee kreeg haar tekeningen voor het boek te laten maken. Hierover was ze meteen enthousiast. Bij ieder hoofdstuk kozen we samen een onderwerp voor een passende tekening en Jessica gin aan de slag. Keer op keer was ik geraakt door haar tekeningen, die zoveel liefde uitstralen.

 

De deadline kwam in zicht, ik had steeds heel hard aan mijn boek gewerkt, toen kwam de boodschap van de uitgever dat het boek nog sterker over zou komen als ik er meer interactie in zou verwerken. Hiermee doelde hij op alle helende Reisverslagen die in de ‘jij-vorm’ geschreven waren. Zo stuurde ik ze immers naar mijn cliënten! ‘Waar ben jij in het verhaal?’ zei hij. ‘Voor een lezer zal het veel meer binnenkomen als er soms ‘ik zie dat jij….’, of:  ‘ik voel dat je nu…’ in staat. Ik zag meteen dat hij hierin volledig gelijk had en was blij met zijn commentaar, alleen WAAR ging ik de tijd vandaan halen om mijn hele boek te herschrijven?  Ik zond een gebed naar Grace en bad om ‘Tijd’. Mijn gebed werd meteen verhoord, want ik kreeg van mijn werkgever KLM een 9-daagse Maleisië reis op mijn schema. Iets wat ik in geen jaren gehad had, want ik vlieg normaliter niet langer dan 3 of 4 dagen achtereen! Tijdens dit verblijf in Maleisië kon ik alle hoofdstukken met helende Reisverslagen herschrijven, precies op de dag van vertrek terug naar Nederland was het af. Zo kon ik het met een voldaan gevoel op tijd naar de uitgever sturen, die heel enthousiast was.

Wat nodig was, was een website te maken voor dit boek. Mijn lieve vriendin Thea Haak, vroegen we om hulp. De website moest snel gemaakt worden, want ALLES zat in stroomversnelling. De uitgever had 1000 flyers gemaakt om uit te delen tijdens the Journey Intensive met Brandon Bays in Utrecht waar David en ik altijd assisteren, waarop de website benoemd zou staan. Thea ging hard aan het werk. Het mooie van dit alles was, dat ikzelf een idee in mijn hoofd had van wolken en een pluisbloem om als voorkant van mijn website te plaatsen, zoiets had ik ergens op een foto gezien. Ik wist niet hoe ik het had toen Thea haar ontwerp van de website klaar had en precies dit beeld aan mij liet zien!!! Ik was totaal verrast! Zonder dat we het van elkaar wisten, zaten we blijkbaar precies op dezelfde ‘golflengte!’

De wensen die ik uitgesproken had naar ‘Grace’ voordat ik aan dit project begon, waren:

  • Ik vraag om alle hulp en stel me beschikbaar als instrument, om dit boek in de juiste vorm naar buiten te brengen.
  • Ik vraag om een geschikte uitgever die ervoor zorgt dat het boek zo goed mogelijk verspreid wordt.
  • Ik vraag om buitenlandse vertalingen van mijn boek, om het wereldwijd te verspreiden.

Ook deze wens lijkt in vervulling te gaan. Een deel van het boek zal nog voor zomer 2009 in het Engels vertaald worden, en aangeboden aan buitenlandse uitgevers. Er ligt een contact met een uitgever in Israel die wacht op de Engelse vertaling en enthousiast is het in Israel uit te geven.

Wat geweldig nieuws is, is dat the Journey besloten heeft, mijn boek in hun collectie op te nemen, zodat op alle seminars van Brandon Bays, mijn boek te koop zal zijn naast alle producten van Brandon zelf.

Ik kan alleen maar nederig op mijn knieën gaan van dankbaarheid, voor alles wat er al gebeurd is, en nog steeds aan het gebeuren is.

Verder vertrouw ik erop dat dit boek in de handen van diegenen zal komen, die het op dat moment nodig heeft en dat het helpt de aarde, en wij mensen, meer licht en liefde te brengen.