Liselot van Aert

Wat een eer om hier in het zonnetje gezet te worden! Dankjewel Marieke en haar zus Jacobien! Ik grijp hier graag mijn kans om een stukje van mijn visie op honden zo duidelijk mogelijk uit te leggen.

Honden reageren op ons, of we dit nu willen of niet. Honden hebben een instinct. Dat mogen we niet ontkennen. Wanneer we dit wel doen kunnen honden hierop reageren met niet-harmonieus gedrag. De kern van gedragsproblemen komt vaak neer op een gebrek aan sturing, vertrouwen, inzichten/of respect. Dit komt omdat de hond zijn roedel kopieert/beïnvloedt/spiegelt, soms gekleurd door de hond zijn eigen eerdere ervaringen.

In plaats van een specifieke training toe te passen of de hond bijvoorbeeld commando’s aan te leren, help ik de hond en de baas harmonie te vinden in het dagelijks leven, met elkaar. Een gevoel van harmonie herkennen en een connectie durven aangaan, heeft als gevolg dat je een eenheid kan vormen met een dier. Als je deze gedachtegang verder volgt kom je onherroepelijk bij energie uit. Elk levend wezen straalt energie uit.
Wanneer je de communicatie met je hond tot een hoger niveau weet te tillen, kun je elkaars energie niet alleen heel goed aanvoelen, maar ook beïnvloeden.
Voor je een verbinding kan maken met een dier, moet je verbinding kunnen maken met jezelf. Balans en evenwicht zijn essentieel om beiden gelukkig te kunnen zijn in de relatie tussen een mens en een dier.
Niet alle honden vertrouwen blindelings op de mens. Waarom zouden ze? Als jij als mens de rust niet eens kan vinden in de mensenwereld, hoe kunnen we dit dan verwachten van een hond, als we hen niet (helpen) begrijpen?

Methoden om deze connectie/verbinding/eenheid te bereiken zijn er genoeg. Een zelfverzekerde Duitse herder met beschermingsdrang heeft een andere aanpak nodig dan een onzekere straathond die in overlevingsmodus zit, of een gefrustreerde jachthond die zijn energie alleen op jagen kan richten. Echter is het wel bij alle 3 de gevallen van belang om de hond in zijn kracht te zetten en hem te leren omgaan met zichzelf en de wereld waarin hij leeft. Als je het rustpunt van jezelf en je hond weet te vinden en te voelen, kun je hier in stressvolle situaties nuttig gebruik van maken om zo onevenwichtig gedrag te kunnen bijsturen.
Als mens kun je ontzettend wijze lessen krijgen van je hond.. we moeten alleen maar openstaan om te leren. Een connectie tussen mens en dier kan ik alleen maar toejuichen.

Als slot wens ik iedereen alvast een geweldig 2018 toe, vol verbinding, acceptatie, begrip en vertrouwen

😉
Liselot van Aert.
0611703100
liselotvanaert@gmail.com
Huijbergen